IX. Bienale slovenske neodvisne ilustracije
Natan Esku: Reciklažna delavnica s pomočjo 3D pisal
Risarske akcije v živo
In Memoriam: Simon Jugovic Fink in prof. Tomaž Kržišnik
Bienale neodvisnih: ADRI projekt
Podelitev priznanja prof. Tomaža Kržišnika

Bienale neodvisnih: ADRI projekt

Projekt ADRI in
Praznovanje odprtosti in nedokončanega

Študenti grafičnega oblikovanja na finskem inštitutu za oblikovanje in likovno umetnost LAB so spomladi 2022 v sodelovanju z Bienalom neodvisnih dobili oblikovalski izziv. Delavnica je potekala pod somentorstvom Saše Kerkoš, ki jo že od nekdaj navdušujeta odprt ustvarjalni proces in pogosto nasprotujoče si metode umetnosti in oblikovanja. Sodelovanje s študenti se nam je zdelo odlična priložnost, da bolje vidimo in razumemo, kaj v takšnem procesu vidijo, čutijo in razumejo mladi umi. Njihov cilj je bil oblikovati identiteto in marketinško kampanjo za umetniški raziskovalni projekt, ki ga je takrat načrtoval bienale.

Projekt je bil dvojen. Najprej se je v raziskovalni fazi poglobil v to, kaj je umetniško raziskovanje kot praksa. Metodologija umetniškega raziskovanja na področju ilustracije še ni bila vzpostavljena, bolj znano raziskovanje na področju oblikovanja pa se razlikuje od umetniškega raziskovanja: prvo je usmerjeno k znanim metodam in podatkom. V veliki meri je vezana na sam proces oblikovanja. Nasprotno pa slednja vključuje intuicijo in empatijo, ki služita celo kot izhodišče za raziskovanje in sta dejansko stalna partnerja pri raziskovanju in ustvarjanju.

V podporo etosu neodvisnega bienala, ki sodelujočim umetnikom dopušča popolno svobodo, so študenti dobili odprto nalogo za vizualno identiteto razpisa na temo Open and Wellbeing. Vprašali so jih, kako bi izrazili odprtost ilustracije kot vizualnega izraza.

Nekateri so slavili koncept nedokončanega dela, drugi so iskali svetlejšo prihodnost v gibanju sončnega punka ali pa so preprosto izžarevali radost in humor. Nekateri so pogumno raziskovali, kakšna radovedna vizualnost se skriva pod nebogljenostjo, pa naj jo občuti naš planet ali sam. V delih je bila močno prisotna tudi tema “drugačnosti”.

Vmesne faze procesa so bile za nas, mentorje projekta, najbolj zanimive. Drugačnost se lahko kaže kot neprijetni občutki, ko ne razumemo popolnoma, kaj naj storimo. Če procesu ne zaupaš, se počutiš odrinjenega, lebdečega in iščeš odgovore. Eden od študentov je to poetično poimenoval “vstop v meglo”. Eden od kolektiva je izjavil: “V tem primeru je bilo treba izvesti naslednje: Če bi te občutke (perfekcionizma) izpustili, bi se odprla vrata iskrenemu, surovemu in nepredvidljivemu delu.”

Način, kako so se študentje lotili odprtosti in dobrega počutja, sta bila dva konca spektra. Vznemirljiv prostor obstaja med skrajnostma svetlega, srečnega kraja pri odkrivanju in deljenju ter potencialne teme umetnikove duše. Eden od predlaganih konceptov je raziskoval, kaj se lahko zgodi, če se izražate v sivem, varnem območju. Ali je ali pa so rezultati, ustvarjeni na tem mestu, dolgočasni?

Marion Robinson
Predavateljica grafičnega oblikovanja
Vizualna umetnica
In dolgoletna prijateljica neodvisnega bienala

Seznam udeležencev (po abecednem vrstnem redu):
Aurora Ferm, Nadja Frantzén, Aurora Johansson, Ida Guev, Pinja Kangas, Noora Karstila, Kiia Kostet, Aino Kyllönen, Maija Laukkanen, Susa Lesonen, Maija Tasala, Henri Tevajärvi, Juhana Tuominen, Johanna Välinoro.

Mentorici projekta:
Marion Robinson in Saša Kerkoš