Nina Bric

Nina Bric je rojena 5. 1. 1984 v Šempetru pri Gorici. Leta 2012 je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika. Od julija 2014 je samozaposlena v kulturi kot slikarka. Ukvarja se s slikanjem, kiparjenjem, ilustracijo, risanjem stripov in izdelovanjem lutk. Njena dela so bila objavljena v Mladini, Primorskih novicah, Elle, Cosmopolitan, Primorskem dnevniku, Kliku in v oddaji Kultura na RTV SLO1. Živi in dela v Ljubljani.

Ninin stil je zelo prepoznaven, pisan, stripovsko – pop nadrealističen, z motivi golih žensk in plišastih otroških muck, medvedkov, in zajčkov. V njenih slikah pa so nakazani namigi na grozljivke, na svet erotike, nasilja, tudi spolnega nadlegovanja. Njeno delo, ki je poudarjeno ironično in posmehljivo, nastaja iz prepletanja ljubkosti in strašljivosti, končni učinek pa je predvsem želja po podiranju tabujev, poigravanje z erotiko, seksualnostjo in dvoumnostjo, premagovanje resnobnosti z zafrkljivostjo.

////////////

Nina Bric was born 5th of January 1984 in Šempeter pri Gorici, Slovenia. She graduated in 2012 from Art education at Faculty of education in Ljubljana. Since July 2014 she is a registered freelance artist. She works in the fields of painting, sculpting, illustration, comics and puppet making. Her works were published in the magazines Mladina, Primorske novice, Elle, Cosmopolitan, Primorski dnevnik, Klik and TV broadcast Kultura on RTV SLO1. She lives and works in Ljubljana, Slovenia.

In her works, she discusses adult themes, lurking in the fluffy world of toy kittens, teddies and bunnies. Allusions to horror movies, eroticism, violence, even sexual harassment vary in the degree of subtlety. The boundaries are unclear. Moral undertones and accusations are withheld. She does not engage in social criticism. She always enjoyed cartoons, comics and kids’ toys on the one hand, and horror movies on the other. Her work, distinctly ironic and derisive, stems from the fusion of these two aspects. Its effect is the desire for breaking taboos, toying with eroticism, sexuality and ambiguity, overcoming solemnity with lighthearted provocation.