Ana Baraga
Besedarije

Ana Baraga

Ana Baraga

Ana Baraga je rojena 2. 2. 1988 v Ljubljani. Od otroštva konstantno riše. Na začetku so se na papirju pojavljale princeske in konji, s časom pa so dobili novo družbo vseh bitji in stvari.
Maturirala je leta 2005 na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani zaključuje študij oblikovanja vizualnih komunikacij. Njene strasti so ilustracija in knjiga, ampak ker je življenje ustvarjeno iz toliko različnih koščkov in možnih pogledov na njih, se rada loteva različnih medijev (fotografija, video, grafične tehnike, slikanje,…) in išče nove poti ustvarjalnosti.

POSTAJAM ŽIVAL / Ana Baraga

Avtorski projekt je del pregledne razstave Bienala v KŠ

Sem bolj človeška, kadar sem živalska. Ko prevzemam obliko živali, lažje razumem naravo in sebstvo. Živali so naše učiteljice. Kot vsa čuteča bitja so jasne osebnosti, in ko prevzemam njihovo obliko, mi s svojimi lastnostmi osvetlijo moje, s svojim živalskim duhom pa odsevajo mene.
Totemizem privzema sobivanje in tesno vez med živaljo in človekom, ki se lahko oblikuje v miselnih okvirjih, ki ne razlikujejo med človekom in zverino. Totem bi si lahko predstavljali kot brata ali sestro, in bi z njim morali tudi tako ravnati. Je le odsev povezanosti, ki je neločljiva od enosti.
Totemska noša je individualni totem, ki ga sestavljajo vzorci in podobe devetih živali, ki predstavljajo sedem smeri, ki obkrožajo moje telo (vzhod, jug, zahod, sever, navzgor, navzdol in navznoter) ter mojo žensko in moško stran.

Ana Baraga
Besedarije