Aphra Tesla
Cross is alive

Aphra Tesla

998023_10151705710436484_1652209737_n

Aphra Tesla, samostojna kulturna delavka, intermedijska umetnica, rojena v Slovenj Gradcu je leta 2010 je magistrirala iz videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že leta se ukvarja tudi z glasbo in je sodelovala s številnimi glasbeniki in skupinami : Mljask (Vasko Atanasovski), Sounds of Slovenia, Miloš Simić in Co. Pilots, Elevators, Cameron Bobro, Jazoo, Robert Jukič, Andraž Mazi, Aphra Tesla in Suprematisti fest. Metod Banko, Aldo Ivančič, Dejan Berden, Matija Krivec, Janez Dovč…
Leta 2009 je sodelovala s svojo skupino Aphra Tesla in Električno gledališče na mednarodnem gledališkem festivalu Ex ponto, kjer se je predstavila kot multimedijska vsestranska umetnica z glasbeno – video predstavo, neokabarejem Pa- pa ati v gledališču Glej.
2011 leta je imela v novomedijskem mestu Trbovlje magistrsko razstavo pod strokovnim vodstvom kustosa Zorana Pozniča. Septembra 2012 je v Kibli predstavila novi intermedijski projekt Aphra Tesla Operating System Incorporated BenneGesserit.
Septembra 2011 je v Cankarjevem domu na konferenci SiNAPSA Neuroscience Conference ‘11, Central European FENS Featured Meeting predstavila nov project Aphra Tesla Operating System Incorporated 2012 je z inermedijskim znanstveno projektom Aphra Tesla Operating System Incorporated BenneGesserit, v sodelovanju z oddelkom za nevroznanost nastopla v Kibli v Mariboru in v Novo-medijskem mestu Trbovlje.
Februarja 2013 je bila premierno uprizorjena njena intermedijska predstava Duša, katero je režiral Matjaž Latin v sodelovanju s pianistom Jožijem Šalejem.
Februarja 2013 se je v Kibli predstavila s projektom Aphra Tesla Operating System Incorporated Richard Heslop: Child And the Saw, v glasbenem sodelovanju z Igorjem Bezgetom.

CROSS IS ALIVE /Aphra Tesla OS Incorporated Free Machine

Avtorski projekt je del pregledne razstave Bienala v KŠ

Aphra Tesla Operating System Incorporated Free machine: Cross is alive je Intermedijska postavitev v vlogi šamana. Aphra Tesla tokrat v sodelovanju s priznanimi vrhunskimi umetniki: Igorjem Bezgetom, Sebastijanom Duhom in Tino Istenič ustvari gibljivo, živo ilustracijo, ki sporoča, kako je, ko umetnik v vlogi mistika ustvarja globalni uniformni vzorec in je njegov psihofizični sistem v simetriji, v Enem, onstran psihološkega prostora in časa, v »neskončnosti«. Magično soočenje z realnostjo, v smislu čudežnega preklopa v drugo doživljajsko dimenzijo nas samih kot opazovalcev razkrije usodonosje dobe v kateri smo. V stiski je človekova zmožnost imaginacije. Zato je video v tem primeru jezik medija, ki skozi podobe zametkov fenomenalne zavesti človeka pooseblja, skuša in nagovarja Kozmos naj varno spremlja sodobno umetnost, ki dandanes potuje skozi na novo ustvarjene pokrajine človeških vic v iskanju neke nove oblike življenja.

Človek, ki vstopi v Aphra Tesla Operating System postane (zavedno ali nezavedno) del sicer umetno forsiranega prostora, ki pa je aranžiran tako, da nas prečisti in uči, da ne iščemo svoje podobe v podobah predpisanih potreb, ki jih narekuje zunanji svet. Aphra Tesla Operating System je droga, ki razstruplja podobo imaginarija 21. stoletja. Cross is alive: Nasprotja so potreba in enost sveta. Mitologija- znanstvena fantastika. Erotika- Suprematizem. Religija-domišljija. Poseksati lastni obstoj. Prestrukturirat in presocializirat Človeštvo… Cross is alive

Sodelavci:

Glasba: Igor Bezget
Poezija: Aphra Tesla
Produkcija: Sebastijan Duh
Režija: Aphra Tesla Operating System
Video: Tina Istenič
Montaža: Tina Istenič, Aphra Tesla Operating System

Aphra Tesla
Cross is alive