Dunja Janković

STRIP DOWN / Dunja Janković

29.10. – 20.11., LP Bar, Novi trg 2, Ljubljana
Otvoritev: 29.10. ob 20.00

5_800x1108.shkl
Strip je izredno vitalna forma, ki ponuja neverjetno izobilje izraznih možnosti. Potrebno je razširiti idejo strip kot o umetniške forme, ki je lahko tako abstraktna kot eksperimentalna, kjer kot taka lahko koketira z različnimi mediji izven likovnih in besedilnih elementov iz katerih se navadno sestoji.

Področje avtoričinega zanimanja je pripovedovanje skozi abstrahiranje forme in razodevanje elementov v njihovih najenostavnejših inkarnacijah, kjer je možnost interpretacij neskončna. Kakšen je abstraktni strip in kako se naracija odvija skozi ritem oblik in sekvenc? Kako prikazati zvok v risbi? Kako s koriščenjem dvodimenzionalnih likovnih elementov vzpodbuditi psihedelične vibracije v možganih? Kaj pomeni naracija? Kakšno zgodbo lahko povemo? Kakšno zgodbo govori oblika, njen položaj v odnosu do drugih oblik, njena interakcija in njen ritem. Ali obstajata duhovna in emotivna naracija? Je gib lahko smešen? Nas lahko določena oblika vrže v depresijo? Kakšne spomine prikličejo oblike, njihovi medsebojni odnosi in katera vrata percepcije odpirajo v umu? Kako se strip obnaša, ko se iz knjižnih strani premakne v virtualni ali 3Dimenzionalni prostor. Vsak format določa neko spremembo tako v vsebini kot v formi medija s katerim se ukvarjamo. Zanimajo me trenutki prehodov ene forme v drugo, ki so nestabilni kot kratkotrajni momenti poskusov v kemiji, kjer je situacija vedno na robi razpada ali eksplozije. Razstava predstavlja segmente avtoričinega dela, ki skozi proučevanje in eksperimentiranje poskušajo najti odgovore na vsa zgoraj zastavljena vprašanja.

Dunja je diplomirala iz slikarstva na Umetnostni Akademiji v Zagrebu pri profesorju Zlatku Keserju. Od leta 2003, sodeluje z striparskim kolektivom Komikaze. V tem času se je v njenem življenjepisu nabralo lepo število razstav ( med drugim: Boomfest Comic Festival –Rusija, exhibition of komiks magazine Kush! in co-operation with the Latvian Centre for Contemporary Art, BJCEM, Biennale of Young Artists from Europe and the Mediterranean – Makedonija, Novo doba – Srbija, Angouleme: exhibition 100 pour 100 in a Museum of Comics –Francija, CRACK festival of independent comics –Italija, Ink Plots exhibition, Guapo Comics, Portland –USA).
Leta 2008 se je vpisala na School of Visual Arts v New York-u, pod menorstvom Gary Panter-ja.
Od leta 2010 organizira umetniški projekt SKVER na Hrvaškem Otoku Lošinj in poučuje o stripih na Independent Publishing resource center in Portland, OR, USA. Je tudi soustanoviteljica in organiztorka novega mednarodnega festivala stripa in pripovednih umetnosti – The Projects v Portlandu, Oregon, ZDA.

Dunja Janković