Allstars

Bienale neodvisnih: Allstars
23. 10. – 20. 11. 2017 l DobraVaga

ODPRTJE RAZSTAVE: 23. 10. 2017 ob 20:00
DobraVaga, Ljubljana

Razstava Allstars v Dobri Vagi predstavlja avtorje mlajše generacije, ki so med leti 2007 in 2017 sodelovali na Bienalu neodvisnih in ki ustvarjajo na presečiščih med umetnostjo, oblikovanjem in sodobno ilustracijo. Na razstavi bomo predstavili novo izdano vizualno knjigo Allstars in avtorski zin Primoža Zorka s spremljajočim pogovorom o mejah fotografije in ilustracije.

Sodelujoči avtorji prodajne razstave:
David Krančan, Špela Škulj, Rone84, Anka Kočevar, Nejc Franetič – Deso, Tinka Leskovšek, Tatiana Kocmur, Helena Tahir, Nina Urh, Irena Orel, Nevena Aleksovski, Meta Šolar, LEALUDVIK, Rok Marinšek, Gašper Kunšič, Simon Jugovic Fink, Nika Rupnik, Roman Ražman, Matevž Sterle, Stipan Tadić, Pirate Piška, Katarina Goltez, Ivana Bajec, Irena Ocepek

***

Projekt Allstars je bil razvit kot mobilna pregledna razstava avtorjev Bienala neodvisnih od leta 2007 dalje. Ideja o tem projektu se je porodila leta 2011, ko je bila izdana prva pregledna publikacija ILUSTRARIE. Publikacija je predstavljala raznolikost kontekstov sodobne ilustracije in njenih avtorjev in je bila prva te vrste v Sloveniji. Izdalo jo je društvo Tretaroka. Allstars projekt je v razstavni obliki nastal iz potrebe po predstavitvah Neodvisnih avtorjev tudi izven Slovenije.

Razstava Allstars je bila prvič predstavljena javnosti v Washingtonu maja leta 2015 v soorganizaciji društva Tretaroka in Veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu, nato pa je bila v širšem obsegu predstavljena v sklopu Bienala 2015 v Kinu Šiška. Kasneje je potovala na Finsko v Lahti, v letu 2016 pa je razstava več mesecev gostovala tudi v Mariboru v prostorih GT22. V začetku 2017 se je ponovno vrnila v ZDA, tokrat z dvema razstavama v Tennesseeju, na vseh lokacijah pa je požela veliko zanimanja.

Z razstavo in knjigo Allstars tako želimo osvetliti pomembnost skupnega in preglednega arhiviranja del mlajše generacije, ki se le v manjšini pojavlja v zbirkah drugih organizacij. Zato smo jim namenili prostor v publikaciji, kjer bo ostala sled njihovega vizualnega izraza.