News for the ‘Dogodki’ Category

PP KOT PREPROSTA PRAVILA / BOŠTJAN ČADEŽ IN NINA VRHOVEC

PP KOT PREPROSTA PRAVILA / BOŠTJAN ČADEŽ IN NINA VRHOVEC

MAJ 2010

PP kot Preprosta Pravila je sestavljen iz petih računalniško generiranih grafik. Štirih digitalnih printov in projekcije. Vse od njih so rezultat algoritma,ki definira entitete , katerih gibanje je opredeljeno z preprostimi pravili (ob vsakem koraku zavij bolj v desno, nikoli ne prekrižaj poti neke druge entitete, ipd). Entitete so v postavljene v prostor definiran z dvo dimenzionalno mrežo celih števil, na naključno mesto. Od tam se gibajo po navedenih pravilih in za seboj puščajo sled. Tako vsaka od grafik predstavlja ilustracijo z algoritmom opisanega sveta.. Printi kot fotografije-trenutki in projekcija kot projekcija dogajanja v realnem času.

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags:
Comments: 1 Comment.

HIŠE / NEJA TOMŠIČ IN ŠPELA ŠKULJ

Neja_Tomsic_spela_skulj

HIŠE / NEJA TOMŠIČ IN ŠPELA ŠKULJ
Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana – 05. januar do 24. januar 2010
Otvoritev: 05.01. 2010, ob 17h

Projekt Hiše se ukvarja z zapuščenimi hišami. Hišami, ki na videz nimajo lastnika. Včasih jih najdemo prazne, včasih polne stvari, hiše, ki so ostale takšne, kot so bile tistega dne, ko so njihovi prebivalci še mislil, da se bodo nekoč vrnili vanje. V seriji Hiše, v intervenciji posegava v zapuščene hiše. Na ta način vanje vračava življenje, ki pa se odvija samo še na simbolični ravni likovnih posegov. Z interpretacijo zgodb, ki jih o hišah slišiva ali z odzivanjem na v hiši najdeno atmosfero, v njej najdene predmete in okoliščine, sestaviva osnovne elemente s katerimi hišo na drugačen način zaznamujeva in pozornost odvrneva na tisto, kar je v njej posebno in lepo. Tako npr v hišo s prelepo verando v kolonialnem slogu napolniva razbita okna z zlatim listjem, zapuščen vagon sredi travnika naseliva z drevesi, v povsem prazne in čiste prostore hiše nariševa pohištvo in v njej igrava plošče, v dnevni sobi najdeva polovico avtomobila in v ta prostor nariševa nekakšen strip kako je avto tja prišel. Končni rezultati so različni. Pogosto sta hiša in njena okolica uporabljeni kot dvodimenzionalno likovno polje v katerega posegava z enakovrednimi likovnimi sredstvi. Če je to mogoče hišo naseli dogodek, ilustracijo nadgradi ” tabelux vivant ” ali projekcija, zvok, ki ga dokumentirava z videom.

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: No Comments.

POGOVOR Z MATTIJEM HAGELBERGOM, FINSKIM STRIPOVSKIM UMETNIKOM

holmenkollen

POGOVOR Z MATTIJEM HAGELBERGOM, FINSKIM STRIPOVSKIM UMETNIKOM kavarna Kinodvor, Kolodvorska 13, Ljubljana petek, 11. december 2009 / ob 11.00 / Matti Hagelberg, stripovski finski umetnik, ki v svojih delih prepleta mitologijo s pop kulturo in je s svojimi specifičnimi deli in karizmo velik vpliv na razvoj Finske stripovske kulture. Kot predavatelj “stripovske umetnosti” na TAIK-u, helsinški akademiji, ponuja s svojo nevsiljivo a jasno pozicijo do kvalitete v ustvarjalnih delih, vsem ustvarjalcem potrebno ogledalo o sporočilnosti njihovih del. Letos bo rezidenčni umetnik na Animateki , ki bo v času festivala razstavil originalne table s skicami, ilustracijami in stripi. Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, sicer tudi izvršni producent Animateke, je ob prihodu Hagelberga pripravilo slovenski prevod njegovega stripa Holmenkollen. Vabimo vas na predstavitev stripa, ki bo v petek, 11. decembra ob 11. uri v Kavarni Kinodvora. Predstavitev stripa in pogovor za avtorjem bo vodil finski stripovski kritik Heikki Jokinen.

* Pogovor je pripravila Animateka. ( šesta edicija Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka / Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, ko-producent je Kinodvor )

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags:
Comments: No Comments.

RED, ORANGE AND YELLOW / VELI SILVER

vel_silver_red_orange_yello

RED, ORANGE AND YELLOW / VELI SILVER

Maximal, Breg 2, Ljubljana – 10. december do 4. januar 2010

Otvoritev: 10. december ob 20.00

Bujna in spontana umetniška produkcija Veli Silverja ohranja le bistvo grafitov: barvo, parazitiranje in samozadovoljstvo.
Projekt Red, orange and Yellow je posvečena aktu spolnosti in ljubimcem. Je avtorjeva osebna izpoved o čutnih užitkih in čustvih. Več o avtorju in njegovih delih: http://www.velisilver.com/

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: No Comments.

FAR MA / IRENA OCEPEK

FAR MA

FAR MA / IRENA OCEPEK

BiKofe, Židovska steza 2, Ljubljana – 03. december 2009 do 4. januar 2010
Otvoritev: 3. december ob 21.00, DJ program: dj borka / code.ep/ slo

Irena je vsestranska ustvarjalka, umetnica vizualnih komunikacij. Obiskovala je Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in se dodatno študijsko izpopolnjevala v Barceloni. Njen prostor ilustracij oblikujejo različni konteksti, zato se odnosno nanje spreminja tudi pristop, ki se giblje od fotografije, oblikovanja do slike. Trenutno se na Bienalu neodvisnih predstavlja z ilustracijami za družbeni projekt Far Ma, avtorsko neavtorski obračunu s klišeji in prepletanje različnih zavesti.

Far Ma je transformirana kmečka krajina, ki služi simboličnemu poigravanju z anomalijami (šizofrene) družbe. Gre za ilustracije za glasbeni album skozi ironičen prikaz mita o plodni in zaščitniški materi.

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: 1 Comment.

MALI SVETOVI / ŠPELA ČADEŽ

Spela_Cadez_razstava_2

MALI SVETOVI / ŠPELA ČADEŽ
Galerija MGLC, Grad Tivoli, pod Turnom 3, Ljubljana , 29. november – do konca decembra

Špelin svet so animirani filmi za odrasle, ki so s svojo vsebinsko in vizualno specifiko pritegujejo svetovno publiko. Večkratna nagrajenka bo na Bienalu neodvisnih skupaj z Animateko predstavila proces snovanja njenih animiranih filmov.

Špela Čadež je študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na oddelku vizualnih komunikacij. Po diplomi (2002) je nadaljevala s študijem na Akademiji medijskih umetnosti v Kolnu, kjer se je usmerila v animirani film. V času študija je posnela filma „Zasukanec“ (2004) in „Liebeskrank“ (2007), ki je tudi njeno diplomsko delo.

Več o Špeli na: http://spelacadez.com/

* razstava je pripravljena v sodelovanju z Animateko ( šesta edicija Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka / Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta ).

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: No Comments.

BLENTAVI TEKST / NEŽA ZINAIĆ

Neza Zinaic

BLENTAVI TEKST / NEŽA ZINAIĆ

Kolovrat Teater, Ciril-Metodov trg 14, Ljubljana – 26. november do 21. december
Otvoritev: 26. november ob 20.00

O Neži, sicer likovni pedagoginji, scenografki in violinistki zasedbe Čompe, njen oče Likovni kritik Milan Zinaić pravi takole:

“Moja Neža je Opazovalec! Med drugim. Kot njeni groteskni liki, ki nam o tem našem svetu sporočajo toliko ironičnega in žalostnega. Jaz pa sem ponosen oče, da je iz one neambiciozne in vase zaprte Nežike od nekje na dan priplavala tako originalna in anekdotna likovna refleksija. Ljubi te ćale. Ljubi te ćale.”

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: No Comments.

DELOVNI NASLOV 01 / ŽIGA ARTNAK

Ziga-Artnak_web(1)

DELOVNI NASLOV 01 / ŽIGA ARTNAK

Maximal, Breg 2, Ljubljana – 18. november do 10. december 09
Otvoritev: 18. november ob 20.00

Žiga Artnak, rojen ‘86 v Lj, najmlajši član skupine ZEK, študent oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost v Lj. Razstavljal v Sloveniji in tujini.

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: 1 Comment.

KOBILA / SAŠA ŠTUCIN IN MATEJA LIČER

kobila

KOBILA / SAŠA ŠTUCIN MATEJA LIČER

Maximal, Breg 2, Ljubljana – 18. november do 10. december 09

Otvoritev: 18. november ob 20.00

Sodobni človek nosi težo galone odgovornosti, skoraj seseda se pod pritiski in je ujet v krog otopelosti in monotinije. Te odgovornosti so jeklene niti, ki nas povezujejo s konkretnim časom in prostorom, ki je določen vsakemu posamezniku posebej. Stvari okoli nas postajajo vse bolj očitne, predvidljive in vse težje se je odtrgati od mehaničnih navad in uvideti druge, nelastne svetove. Kobila pomeni odmik v atmosfero, ki je še ni doživel.

Prostor znotraj prostora, risba prostora v prostoru, linija kot sled gibanja in vzorci. Linija kot vezni, strukturalni element, ki riše prostor sam in njegova esenca. Preplet linij, ki orišejo ploskev in na novo nastale ploskve, ki naprej tvorijo prostore. Prostori, ki nosijo oblike in te spet pomene. Stene tega prostora so prosojne in poskušajo senzualizirati objekt z močnejšim občutkom materialnosti in haptičnosti, teksture in teže, gostote prostora in materializirane svetlobe, ki kliče po pogledu, po dotiku, po generalni interakciji med subjektom pred podobo in podobo samo.

Gre za Ilustracijo, ki vzpostavlja odnos in refleksijo do okolice, tako fizične kot kognitivne. Postane podaljšek narave v območje umetnega.

Zaradi današnje industrijske množične produkcije vizualnega imaginarija se vid po navadi ne more čustveno angažirati in identificirati. Imaginarij se je spremenil v hipnotični tok brez fokusa in udeleženosti. Doživljanje prostora in časa se je zaradi hitrosti zlilo, zato je prostor postal časen in čas je postal prostoren. Pogled se je sploščil v sliko in izgubil plastičnost. Oblike so postale osamljene v hladnem in odmaknjenem kraljestvu vida. Ko so strukture izgubile taktilnost, mere in detajle, izklesane za človeško telo, so postale odbijajoče ploske, ostrorobe, nesnovne in neresnične. Občutek avre in močnavzočnosti je izginil (Pallasmaa 2007).

Kontekst uporabe ilustracije v projektu

Redefinicija ilustracije skozi eksperimentalno uporabo prostorskega medija. Gre za pogled na ilustracijo skozi prostor in gre za pogled na prostor skozi ilustracijo. Ilustracija kot hibrid; križanec različnih pristopov, prostorov in medijev.

Ilustracijski objekt deluje na dveh nivojih. Prvič gre za obektivno podobo, ki skozi risbo redefinira izraz prostora in časa; za informativni nivo. Predstavlja tisto, kar iz podobe preberemo s prvim preletom očesa, ta sledi načelu vidiš kar vidiš ali kot pravi Barthes what you see is what you get. Drugič pa gre za subjektivno interpretacijo posameznih oblik, znotraj celote; za simbolno determiniran nivo. Oblike v oblakih. Isti logiki, aplicirani na področje verbalnega, sledi ime projekta. Kobila kot referent in anagram. Hipnotično prodiranje v zakulisje površinskega videza.

Posted: November 1st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: No Comments.

LAMPION / MLADEN STROPNIK IN NATAŠA SKUŠEK

lampion (1) WEB

SRCE / MLADEN STROPNIK IN NATAŠA SKUŠEK

Instalacija bo na ogled na Novem trgu 6, Ljubljana – 18. november do 10. december 09

Otvoritev: 18. november ob 20.00, Maximal, Breg 2

Mladen Stropnik in Nataša Skušek v svojem delu združujeta umetniška področja, kiparstva, slikarstva, risbe in video umetnosti. V sklopu drugega Bienala neodvisnih se bosta predstavila s projektom Lampion – srce. Sedaj samostojen projekt LAMPION-srce je nastal kot del projekta Večerja, je kičast objekt, posvečen ljubezni do umetnosti, procesu in mediju v umetnosti. Lampion–srce predstavlja nekaj organskega, poganjanje krvi, živost in hkrati pretiravanje v smislu, koliko ljubezni (srca) je posvečeno njunemu umetniškemu ustvarjanju.

Skulptura bo na ogled do 10. decembra na Novem trgu. Bienale neodvisnih se za izvedbo projekta zahvaljuje Sezam-združenju otrok in staršev ter DANS arhitekti.

Posted: October 21st, 2009
Categories: Dogodki
Tags: , ,
Comments: No Comments.